Hvad er "Plantegenetiske ressourcer"

"Plantegenetiske ressourcer" er et temmelig støvet ord for de planter, som ikke dyrkes mere, men gemmes f.eks. i NordGen (tidligere Nordisk Genbank, NGB), fordi der i dem ligger "sovende muligheder", som måske kan bruges i fremtiden. Hvis en planteart først er forsvundet, så er den for evigt væk. Det drejer sig om mange forskellige planter fra korn til æbletræer. Der er en stigende opmærksomhed for de muligheder, som der ligger gemt her. Læs mere:

En genbankopgave

Den bærende idé med genbanker er at gemme de forskellige sorter af f.eks. hvede. Sorterne har forskellige egenskaber, som kan bruges til forædlingen af nye hvede sorter. De sorter, som ikke er blevet gemt i f.eks. Nordisk Gen Bank er væk for altid. Der går altså potentielle muligheder tabt for fremtiden. Ud over det, er det en mere museumspræget opgave at kunne fremvise de planter, som har været dyrket, og vise deres betydning for det daværende samfund. En frugttræsamling, et pomet, ligger der bland andet i Tåstrup, på Gl.Estrup , Randers Regnskov og Blomstergården. Her kan man finde alle de bevarede danske frugt træer. Læs mere:

Gamle planter ny muligheder

Det er en nærliggende tanke, at alle de planter, som en gang har været dyrket, måske har nogle positive egenskaber, som har været overset, eller som er blevet aktuelle igen. Det kan f.eks. være resistens mod en bestemt sygdom. Når samfundet udvikler sig, ændres en mange forskellige behov sideløbende. Det kan betyde, at nogle gamle plantersorter kan få en renæssance, fordi de lige pludselig kommer til at kunne opfylde nogle behov bedre end de moderne sorter. Gamle æblesorter yder måske ikke så stort et udbytte af flotte velformede ensartede æbler, men de kan have en fantastisk smag. Og hvem er ikke træt at de store flotte grønne æbler, som ikke smager af en pind??? Læs mere:

Perspektiv for fødevarer med mere smag m.v.

Hvis man ser på de gamle sorter af korn, som har været brugt til konsum, er jeg overbevist om, at der findes nogle positive egenskaber, som kan få stor relevans for de moderne fødevarer. Det hænger tydeligt sammen med, at vores samfund ændrer sig. Fokus for, hvad der er vigtigt, ændrer sig hele tiden. For få år siden var det meget vigtigt, at fødevarerne var billige, men nu er udviklingen, at de også skal smage godt, være godt for helbredet, naturen o.s.v Det er meget sandsynligt, at de gamle kornsorter kan bidrage med en bedre/anderledes smag. Det er et meget væsentligt perspektiv for udbredelsen gamle kornsorter. Hold derfor øje med "Korn fra Tidernes Morgen" Læs mere: