Korn er ikke bare korn

Der findes mange forskellig korn sorter, som er meget forskellige fra hinanden. Nogle giver et højt udbytte men kvaliteten kan ikke bruges til brødkorn. Når kvaliteten skal være i top er udbyttet i bund. Her hænger kvalitet og udbytte uløseligt sammen.
I Danmark dyrkes normalt de sorter som giver det høje udbytte, kornet bruges mest til foder. En meget stor del af det mel som der bruges i Danmark formales af korn som importeres.

Prøvedyrkning

Da de sorter som er til rådighed i Danmark ikke er optimale til Mørdrupgård mel, har jeg gennem mange år arbejde med at finde frem til de bedste kornsorter. Jeg har haft adskillige 100 sorter fra hele Europa til prøve dyrkning. Her bliver de testet for at se hvordan de klarer under økologiske og nordiske forhold. Derefter bliver de vurderet med hensyn til kvalitet, de skal smage godt, mel skal give et godt brød. En meget vigtigt forhold er hvor stor en mængde gluten kornet indeholde, jo større mængde jo bedre. Imidlertid er der også stor forskel på gluten kvalitet, en stor mængde er ikke nødvendigvis udtryk for tip top kvalitet.

De lange lyse nordiske sommeraftner

Vores georgrafikse placering, gør at vi ligger tæt på nord grænsen for mange planter naturlig udbredelse område. Det betyder at vi ofte høster et mindre udbytte af disse planter. Men smagen kan være rigtigt god. Det kendes f.eks. fra æbler, samme sort dyrket i Danmark eller i Frankrig, vil det æbler som er dyrket i det nordiske klima have en kraftigere æble aroma.
Det skyldes formmindeligt det særlig klima vi har. Forholdsvis køligt sommer med masser af lys.
Det samme forhold kan muligvis gøre sig gælden inde for dyrkning af hvede til mel og brød produktion. God smag men et lavere udbytte.