Gissleberga Kvarn (mølle)

Der har boet mennesker ved Saxåen lige siden stenalderen. Fra møllen ses mange gravhøje. Her har møllen kigget lige siden 1400 tallet. Den gang var Skåne en del af Danmark indtil 1658 hvor Danmark tabte den skånske krig. På markerne omkring møllen kan bønderne stadig finde vidnesbyrd fra perioden med ufred og vold. Lidt uvirkeligt og uforståeligt at tænkte på når jeg står her ved åen med Møllerens svenske sprog hængende i mine øre.

Den oprindelige mølle er væk for længst. Omkring 1900 blev den revet ned og den nuværende mølle bygget. Den er bygget som en vandturbine mølle, som er mere effektiv end en vandmølle.

Oprindeligt blev møllen udstyret med 3 store stenkværne, senere er der kommet mere moderne udstyr til i form af 16 valsestol. Gennem årerne er møllen løbende blevet moderniseret med f. eks. EDB-styring o.s.v. Det som gør Gissleberga Kvarn spædende er at de 3 store stenkværne stadigt er i brug. De er meget centrale i fremstillingen af Mørdrupgård Mel.

Møllemesteren hedder Ulf Karlsson. Han har arbejdet her i mere end 30 år. Han kender derfor møllen som sin egen bukselomme. Ulf er udlært som møller og sammen med hans mange års erfaring gør at jeg altid kan være sikker på at kvaliteten er i top. Han er manden som suverænt afgøre hvilke kornpartier som vi skal bruge. Der bliver lavet test, der bliver lugtet til melet, der bliver smagt på det. Kun det bedste får lov at komme i stenkværnen.